Het was een reclamespotje van Loes Luca voor een energiebedrijf, jaren geleden. Meer dan ooit schreeuwt het milieu om onze aandacht. De aarde warmt op door de grote uitstoot van CO2. De voetafdruk van onze consumptie en industrieën moet snel drastisch verminderen. We moeten investeren in een circulaire economie.
De grafische industrie maakt zich hier hard voor. Gerecycleerd papier is vandaag de norm. Omdat het papier uit duurzaam beheerd bos komt, zien we het Europese bos groeien. De papierindustrie verricht enorm veel inspanningen om het energieverbruik te beperken. Wat zeker helpt, is om te kiezen voor een leverancier in de regio, en niet voor snelle bulkproductie en goedkope massaprint in China en Oost-Europa. We stimuleren onze klant om dit met ons uit te dragen en om de impact te compenseren.
September is onze maand van het milieu, maar het thema is continu onder de aandacht:
- Al onze bedrijven zijn vergunningplichtig. Het activiteitenbesluit vertelt ons voor welke milieuaspecten voorschriften gelden. We dragen zorg voor het jaarlijks actualiseren van de aimonline, het milieuaspecten- en stoffenregister. Deze maand nemen we het gezamenlijk door, waar nodig nemen we maatregelen en controleren.
- Duurzaamheid staat op de agenda van ieder overleg en we gaan duurzame partnerschappen aan. We werken samen met gecertificeerde verwerkingsbedrijven. Met leveranciers bespreken we in de aankomende tender de duurzame inkoop van papier, karton en supplies.
- In online sessies delen de bedrijven kennis met elkaar. Bijvoorbeeld over hoe zij de klant adviseren over meer duurzame oplossingen. De combinatie print en online is niet meer weg te denken, maar digitalisering bleek niet the holy grail nu we te maken hebben met e-waste en energieslurpende datacenters. We werken ernaartoe dat in 2023 minimaal 20% van onze stakeholders meer kennis en beter advies ervaart rondom het thema milieu.
- We investeren in bio-inkt, energiezuinige machines, alcoholvrij en chemieloos produceren, reductie van restafval, ledverlichting en zonnepanelen, warmtewinning, elektrisch wagenpark en vermindering van verkeersbewegingen.
- Bij ieder bedrijfsbezoek controleren we de milieuaspecten in het productie- en nabewerkingsproces, de opslag van stoffen en de kennis over het werken met gevaarlijke stoffen.
- We monitoren per bedrijf de voortgang van de reductie van stoffen en energie, afvoer en hergebruik van afval en vooral de mind-set van de medewerkers.
- Lees ook onze blogs over doelstellingen en veiligheid
Voor het eind van 2023 willen we samen het volume van gevaarlijke stoffen reduceren met 10%
Wat gebeurt er deze maand?
✔️ groepssessie met directies en uitreiking van de certificaten voor ISO kwaliteit en milieu (13-9)
✔️ groepssessie met coördinatoren over milieuaspecten (14-9)
✔️ groepssessie met coördinatoren over veiligheidsaspecten (21-9)
✔️ alle locaties beoordelen of aanvullende maatregelen nodig zijn
✔️ MDMX begeleidt de audit voor de hercertificering van het FSC-keurmerk (uitgevoerd door Control Union)